2012. december 24., hétfő

Csipkebogyós tortácska

Nemrég kaptam ajándékba 1 üveg friss csipkebogyó lekvárt. Hogy ebből vétek lenne sütit csinálni? Ahogy nézzük. Nagyon szeretem a 'hecsedli' lekvárt, pl omlós, vajas kalácshoz reggelire, de biztosan van más mód is. Kutakodásom végeredményeként egy viszonylag egyszerűbb receptet találtam, amit kicsit átvariáltam szokásomhoz híven. Eredmény: egy csipkebogyós tortácska. Leginkább ez a kategória illik rá, bár akár cupcake alap is lehetne.




Csipkebogyós tortácska

25 dkg tönköly fehér liszt
3 teáskanál sütőpor
5 dkg darált vagy leveles mandula (dióval is nagyon finom)
2 tojás
10 dkg cukor
kb 15 dkg csipkebogyó lekvár
2 teáskanál citromlé
1,5 dl joghurt
0,8 dl olaj
kb 0,5 dl tej (de pl narancslével is készíthető)

Díszítéséhez sima cukormáz, vagy hab, esetleg csipkebogyós-mascarpone-s krém is jó. Én most egy csipkebogyós mázzal készítettem.

Máz:
10 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé
(1 teáskanál csipkebogyó lekvár)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőport és a lisztet összeszitáljuk, majd hozzákeverjük a mandulát. Egy másik tálban a tojásokat a cukorral, a lekvárral, a citromlével, joghurttal és az olajjal elkeverjük. A keverés vége felé kevés tejet adunk hozzá, hogy jól adagolható masszát kapjunk. A tésztát formákba töltjük és kb 20 percig sütjük. A sütőből kivéve a formában pihentetjük kicsit.

A porcukorból és a citromléből sűrű mázat készítünk, adhatunk hozzá 1 teáskanál csipkebogyó lekvárt is. Majd ezzel a mázzal vonhatjuk be a tortácskáink tetejét.

Remek vendégváró az ünnepek idején.
Ráadásnak egy kép a kollekció cake pop-járól:

Boldog Karácsonyt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése