2012. november 14., szerda

Gesztenyés muffin

Ha ősz, akkor kihagyhatatlan a gesztenye. Az illatozó standok az utcán, már rég nem a régiek, ahogy a boltban kapható gesztenyék se mind jók. Itt-ott azért lehet találni :) Érdemes az alábbi receptet frissen sült gesztenyéből készíteni, de mivel ez nagyon macerás, így vannak könnyítő technikák. :)
Az első ilyen, ha már eleve nyers, pucolt (!) gesztenyét veszünk. Ezt sütjük meg és aprítjuk. A legegyszerűbb mód pedig, ha kész gesztenye masszát veszünk, abból is a cukrozatlant ha lehet.

Hozzávalók:
200 g gesztenye (sült, pucolt, apróra aprított)
50 ml tejföl
80 gramm liszt
2 tojás
csipet só
15 gramm olvasztott vaj
kb 80 ml tej
1 tk sütőpor
1/2 teáskanál vanília kivonat
kb 2 ek barna cukor

(díszítés - opcionális: 1 dl habtejszín, 10 g porcukor, kevés darabolt gesztenye)

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

Összekeverjük a lisztet és a sütőport. Egy másik tálban pedig a tojást felverjük a gesztenye masszával és a tejföllel. Majd ebbe e lisztes keveréket, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot, cukrot. Minden elemnél simára keverjük. Végül annyi tejet teszünk bele, hogy megfelelő legyen a massza állaga.

Kb. 18-20 percig sütjük.

Érdemes szilikon formában sütni, mivel nem minden muffin papírból jön ki maradéktalanul. Süthetjük vekni formában is, mint gesztenyés kenyér.
Teához, kávéhoz kiváló. Mindenképpen javasolt valamilyen "körítés" még mellé pl: lekvár, tejszínhab.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése