2012. november 28., szerda

Egy falat New York

Ismerősöknél nézegettem egyszer egy kicsike receptkönyvet. Benne sok sok csodálatos, inspiráló étel képe (és természetesen leírása). Majd szokásomhoz híven a desszertekhez vettem az irányt és ráakadtam eme süti leírására. Első olvasatra nem volt egyáltalán furimányos, sőt azt mondanám egyszerű és végül megcsinálni sem volt nagy ördöngösség. Inkább az alapanyagok azok, amik esetleg bonyolulttá, vagyis inkább költségessé teszik. Érdemes rászánni az időt és a jó hozzávalók is fontosak. A végeredmény kárpótolni fog mindenért!

Hozzávalók:

az alaphoz:

15dkg édes keksz ( v. háztartási)

5dkg cukor

6dkg olvasztott vaj.


Krémhez:

50dkg natúr tejszínkrémsajt (mascarpone)

50dkg tehéntúró

15dkg cukor

4tojás

2,5dl tejföl

3 ek liszt( vagy 1ek keményítő)

2 tk vanília kivonat

(friss gyümölcs a díszítéshez)

A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Kivajazunk egy kb 24cm-es kapcsos tortaformát ( lehet lapos jénaiban is csinálni).

Összedaráljuk a kekszet, bele a cukrot és a vajat. Ezt a morzsa szerű anyagot a forma aljába nyomkodjuk úgy, h kicsit az oldalaira is "felkanyarodjon". majd kb. 8 percig elősütjük.
Rácson hűtjük, amíg összekeverjük a krém hozzávalóit.


A túrót -ha van eszköz áttörjük, de elég szétmorzsolni kicsit- krémsajtot, lisztet, cukrot összekeverjük. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat minddel kikeverjük. Majd bele a tejfölt és a vaníliát. Az alapra öntjük és 50-60percig sütjük. (A tojásokat külön is felüthetjük. Ebben az esetben a krémbe előbb csak a sárgákat keverjük bele és a cukor felével külön felverjük a fehérjéket. A habot aztán beleforgatjuk a masszába. Ekkor azonban arra kell vigyázni, hogy sütésnél kicsit alacsonyabb hőfokon süssük, akár kicsit hosszabb ideig.)

Kivesszük ( nem kell megijedni ha zselé szerűen mozog) és kihűtjük. A közepe össze fog esni ahogy hűl! Az eredeti recept szerint 6órát hűteni kell, de mi kb 1 óra után ettük még langyosan. Bár tény, hogy így könnyebb elcsapni a gyomrunkat. :)





Jó étvágyat hozzá!

1 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy végre itt is. Nálunk ez Péter szülinapi tortája már 3 éve! Imádjuk!

    VálaszTörlés