2012. október 31., szerda

Pumpkin Pie, avagy a sütőtökös pite

Itt az ősz, itt a sütőtök szezon (és itt a Halloween). Mindig is izgatott ennek a sütinek az íze. Szeretem a sütőtököt, abból is a kanadait. Nekem az eredeti nem ízlik, de biztosan bennem van a hiba (én azt csak takarmánytöknek hívom). Az igazi pumpkin pie pedig az ún. cukortökből készül. Ez általában kicsi, sötét narancssárga és édes húsú.

Maga a recept szerintem nagyon egyszerű, hiszen kell egy alap, akárcsak az almás piténél és rá a tökös krém. Tulajdonképpen ez is egy gyümölcspite, hiszen a tök is egy gyümölcs és nem zöldség, mint azt sokan gondolják. Igazán elememben voltam, mert jó sok fűszert igényel a süti.

Én ezt a leírást vettem kb. alapul.


Szükséges eszközök: pitesütő forma, kenőtoll, krumplinyomó, botmixer

Hozzávalók ( a töltelékhez)


1 sütőtök (kb 4-5kg)
20 dkg cukor (vagy 1 csésze méz/fügecukor)
1,5 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt szegfűbors
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál vanília kivonat
1 kávéskanál só
4 nagy tojás
kb 5-6 dl tej (az eredeti recept egy kb sűrített tejhez hasonlót ír, de szerintem anélkül is TÖKéletes :) ) Illetve tejmentesen is elkészíthető pl kókusz-, vagy szójatejjel.
kb 3 csésze/ 7dl sütőtök gyümölcshús (sütve, vagy párolva)

A sütőtököt megmossuk és középen (állítva a legjobb) kettévágjuk hosszában. Egy erősebb evőkanállal (a vékonyabbak elhajlanak) kikanalazzuk a magos részt. Annyira kell pont, hogy a szálas rész eltűnjön. Ezt félretesszük (később majd kiszedhetjük a magokat megsütni).
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a héjával lefelé és előmelegített, kb. 150-160 fokos sütőbe tesszük. Érdemes a sütést akár előző nap megejteni, mert lassan sül és ki is kell még hűlnie. Párolhatjuk is (kb. 20-30perc). Ebben az esetben több részbe érdemes elvágni.

Ha elkészítettük valamelyik módon a tököt, egy evőkanál - vagy ha kihűlt a kezünk- segítségével kiszedjük a húsát. Nagy tálba tesszük és krumplinyomóval/villával összetörjük. Használhatunk botmixert is. Majd tegyük félre egy kevés időre. Az ezalatt megjelenő vizes részt leönthetjük, de érdemes felfogni egy tálba és később a töltelék nedvességét tudjuk vele szabályozni.
Ha kész a pürénk, a fenti hozzávalókkal összekeverjük és félretesszük.

Egy másik tálban elkészítjük a pite tésztáját.

Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
3 evőkanál hideg margarin
75 g hideg vaj
3-4 evőkanál hideg víz.

Elmorzsoljuk a lisztet és a margarint. Rálocsoljuk vizet, de az összetevők továbbra is jó, ha morzsalékosak maradnak. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd összegyúrjuk.
Ha elkészült a tészta, fóliába csavarva kicsit betesszük a hűtőbe (kb fél órát). Ha nincs erre időnk, akkor ez a mozzanat kihagyható. Pihentetés után lisztezett deszkán kb. 3mm vastagra nyújtjuk.

Előkészítünk egy piteformát: kivajazzuk, lisztezzük. A kinyújtott tésztával kibéleljük. A felesleget körben levágjuk (nem kell kidobni, bele nyomkodhatjuk a forma közepébe azt is).

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeverés)
3-4 percre érdemes elősütni kicsit a tésztát, de aztán mehet rá a sütőtökös keverék.
A keverékkel együtt először (kb 10-15percig) magasabb hőfokon (200 fok-légkeverésnél mindig 20-al kevesebb), majd további 45-55percig 170 fokon (lk150) sütjük.

A sütőből kivéve rácsra tesszük a formával együtt és hagyjuk kihűlni.





Jó étvágyat!

1 megjegyzés: