2012. október 15., hétfő

Lapozós kalács


Én legalábbis így hívom, azt a sok helyen már elterjed sütit, amit az amerikaiak csak pull-apart-bread-nek hívnak. Szerintem az egyik legegyszerűbb és egyben finom verziója az egyszerű fahéjas ízesítésű. Ki ne szeretné a frissen sült kürtöskalács illatát? Nos, ez pont ilyen, mint illatában, mind ízében. Nem kell hozzá speciális eszköz így mindenki könnyen elkészítheti otthon a sütőben.
Előre szólok, nem épp diétás süti.


Eszközigény: sütőpapír, vekni sütőforma
Hozzávalók:

3 csésze liszt
1 evőkanál cukor
1 csomag száraz élesztő
1 mokkáskanál só
kb. 4 evőkanál (nagyjából 60 g) puha vaj
1/3 csésze tej
1/4 csésze víz
2 tojás
1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 ek vanília aroma)

szóráshoz:
1 csésze cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
csapott mokkás kanál őrölt szerecsendió
+ kb. 80 g olvasztott vaj


Egy nagyobb tálban összekeverünk 2 csésze lisztet és a többi száraz összetevőt (cukor,élesztő, só).
Másik tálban pedig a folyadékokat: vajat, tejet, vizet, végül a vanília kivonatot. Ezt félre tesszük hűlni.
Összekeverjük az száraz és folyékony összetevőket. A tojásokat külön felverjük, majd a tésztához adjuk. Géppel dagasztjuk, végül beletesszük a maradék kb 3/4 csésze lisztet (a fennmaradót eltesszük a nyújtáshoz). További kb.2-3 percig dagasztjuk robotgéppel a masszát. Eléggé "vastag" lesz, nem kell megijedni. Majd kelesztő tálba tesszük és enyhén nedves konyharuhával letakarva, meleg helyen 35-45 percig legalább duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán kb. 3-4mm vastagra nyújtjuk. Ismét letakarjuk és további 5 percig kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a szóráshoz a cukros keveréket. Összekeverjük a cukrot a fahéjjal és az őrölt szerecsendióval.


Bemelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát megkenjük az olvasztott vajjal, majd alaposan megszórjuk a keverékkel, hogy minden részére bőven jusson.
Egy éles késsel nagyjából 7x7cm-es alapokra vágjuk.
Kibélelünk egy vekni formát sütőpapírral, majd a lapokat egymásra halmozzuk és beletesszük élére állítva a formába. Meghinthetjük a maradék cukros keverékkel. A sütő középső részén sütjük 30-35 percig. Célszerű a hőfokot a sütés megkezdése után 10perccel levenni kb. 150 fokra (légkeverés).


Mikor elkészült, meglocsolhatjuk az esetlegesen kimaradt olvasztott vajjal, pár csepp is jót fog tenni a tésztának. Kis hűlés után a formából kivéve lapjaira szedhető a süti.



Igazán finom ünnepi illatot varázsol a lakásba ;)
Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon ott van!Azért lenne egy kérdésem,valóban több,mint 1 kg vaj kell hozzá?!!Remélem,hogy csak elírás,mert az nagyon visszatartó erő lenne,pedig szeretném elkészíteni

    VálaszTörlés
  2. Szia! Köszönöm az észrevételt! Valóban elírás volt. Javítottam!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm!Hetek óta a kürtős kalácson kattogok,azon agyaltam,hogy forma nélkül hogyan tudnám elkészíteni.és akkor belefutok ebbe a receptbe!Hétvégén fahéj illat fogja belengeni a házat,már most csorog a nyálam :) !Még egyszer köszönöm!

    VálaszTörlés